De oorsprong van chorizo

Het is een heerlijke lekkernij wanneer je even wilt snacken, op je verjaardag wilt rond laten gaan op een kaas- en worstenplankje en om op je brood te doen: de worst chorizo. Deze worst heeft een unieke smaak en wordt veel gegeten. Zoals je wellicht al verwacht had, is deze worst afkomstig uit Spanje. Net als, bijna alle, soorten eten, gerechten, kruiden of hapjes, heeft ook deze worst een geschiedenis. Wil je weten wat de oorsprong van deze worst is? Lees dan snel verder!

 

Hier komt de worst vandaan

Zoals hierboven staat beschreven, komt de worst uit Spanje. De worst komt namelijk uit een regio in Spanje: Extremadura. Allereerst werd er een naam gegeven aan de worst vanwege de manier waarop de worst droogde. Een geestelijke merkte namelijk op dat de worst veel vet lekte gedurende het drogen en gaf de worst de naam ‘churizo’. Deze term is Catalaans voor ‘druipend vet’. Toentertijd was de worst nog niet algemeen bekend in Spanje. Later veranderde dit en zagen we de worst steeds vaker terug in Spaanse geschriften. Rond 1600 was de worst een bekender begrip in Spanje. Echter maakte chorizo toen nog niet haar intrede in de rest van Europa. Dit heeft namelijk nog jaren geduurd; pas toen Europeanen de worst vanuit het Oosten meenamen, kwamen de Europeanen hier pas mee in aanraking. Hedendaags is chorizo overal bekend en zijn we vooral ook met diens welbekende smaak bekend.

 

Hoe we tegenwoordig chorizo eten

Vandaag de dag zijn er zelfs meerdere varianten van deze worst te krijgen. Met name Zuid-Amerikaanse beschikken over een eigen variant! De worst is heerlijk om zo uit het vuistje op te eten, maar wordt ook in veel gerechten verwerkt. Gezien de pittige smaak van de worst, is het een ware toevoeging voor de smaak! Hoe eet jij de chorizo worst het liefste?