GU10 LED Spots

In onderstaand artikel leggen wij u de definitie GU10 LED lamp beter uit.

Alles over GU10

GU10 is ook wel de omschrijving voor de lampvoet (fitting) van een lamp. LED en Halogeen spots zijn meestal voorzien van deze fitting. Een lamp met een GU10 lampvoet werkt altijd op 230 Volt.

Een belangrijk onderdeel is de lichtkleur in Kelvin. Kies goed welke lichtkleur u wilt: warm wit of koel wit etc.

  • 2200 Kelvin is extra warm wit
  • 2700 tot 3200 Kelvin is warm wit
  • 5500 Kelvin is koel wit licht

De lamp is verkrijgbaar in zowel dimbaar als niet-dimbaar. Wij raden u altijd aan om een dimbaar licht te kiezen zodat u op elk gewenst moment uw licht kunt dimmen. Dit kan voor extra effect zorgen in de woonkamer als het avond is. Als u op zoek bent naar iets geschikts in huis dan raden wij warmwit aan.

De 10 in GU10 houdt in dat de pennen 10 mm uit elkaar staan, wij raden u aan hier rekening mee te houden.

Verschil GU10 en GZ10

GU10 en GZ10 zijn de meest populaire fittingen voor spotverlichting binnen Nederland. Deze lampen worden gekenmerkt door middel van de twee pinnen die onderaan de lamp zijn gevestigd. De twee populaire lampen worden met een kwartslag in de gleuven van de fitting vastgeklikt en zitten hierdoor goed vast.

Echter zit er wel degelijk een groot verschil tussen GU10 en GZ10 lampen en dat is namelijk de onderkant. Waar GU10 lampen een afgeronde onderkant hebben en GZ10 rechte lijnen heeft. Het grootste voordeel van de GU10 t.o.v. de GZ10 is dat de letter ā€˜uā€™ voor Universeel / Universal staat en daardoor dus ook in een GZ10 fitting past. De lamp is namelijk universeel, dit is ideaal!

Een korte samenvatting

  • GU10 lamp past in een GU10 fitting;
  • GU10 lamp past in een GZ10 fitting;
  • GZ10 lamp past in een GZ10 fitting;
  • GZ10 lamp past NIET in een GU10 fitting.

Hopelijk hebben wij u hiermee alles kunnen vertellen over GU10.