Voorraadbeheer

Voorraadbeheer is een veel voorkomend begrip in een onderneming. Maar wat is voorraadbeheer nu precies? En hoe kan het worden ingezet in een onderneming. In dit artikel lees je alles over wat voorraadbeheer is, hoe dit kan worden ingezet en hoe de voorraadbeheer kan worden geoptimaliseerd.

Wat is voorraadbeheer?

Onder voorraadbeheer wordt verstaan het beheren van de eigen voorraad of die voor een klant. Het laatste geldt vaak voor logistieke bedrijven. Onder voorraadbeheer verstaan we het beheren van de in- en uitgaande voorraad. Dit wordt vaak gedaan door voorraadbeheer software en of systemen. Ook valt het opslaan van de producten (opslagmanagement) onder de term ‘voorraadbeheer’. Het beheren van de voorraad wordt vaak gedaan door de inkopers binnen het bedrijf.

Het optimaliseren van voorraadbeheer

Het optimaliseren van de voorraadbeheer van een bedrijf kan eenvoudig worden gedaan door een goed voorraadoptimalisatie software systeem. Wanneer de onderneming beschikt over een goed inkoopsoftware verbeter je op een eenvoudige manier het inkoopproces van je bedrijf. Zo berekent het systeem hoeveel van ieder product moet worden ingekocht. Dit wordt door het systeem gedaan aan de hand van eerdere resultaten. Hierbij houdt hij rekening met de groei die wordt doorgemaakt door het bedrijf, feestdagen, eventuele weersomstandigheden en meer! Het is dus van belang dat je voorraadbeheer software kiest dat bij jouw onderneming past. Wanneer je eigenaar bent van een webwinkel, dan kun je ook nog eens kijken naar voorraadbeheer software dat direct te koppelen is met de back end van de website.

Voordelen van een goed voorraadbeheer

Wanneer het proces van voorraadbeheer goed in elkaar zit brengt dit veel voordelen met zich mee. De twee belangrijkste voordelen zijn dat het inkoopproces sneller verloopt. Medewerkers zullen sneller klaar zijn met het inkopen waardoor ze tijd hebben voor andere werkzaamheden. Een ander voordeel is dat je nee-verkoop voorkomt wanneer er op een goede manier wordt ingekocht.